Horeca Glazenwijzer: Koffie

Horeca Glazenwijzer: Koffie

De Glaswijzer voor koffie licht verschillende koffiekopjes en koffieglazen toe en legt uit welke koffievarianten er allemaal zijn.

Koffieglazen vs. koffiekopjes

In Nederland drinken we de hele dag door koffie. Maar wat is het ideale glas/kopje om koffie in te serveren? In deze Glazenwijzer gaan we het hebben over koffieglazen en koffiekopjes!

Allerlei factoren hebben invloed op de beleving die bij het drinken van een kopje koffie hoort. De koffieboon, brandtijd van de boon, maalgraad, land van herkomst en nog veel meer. Ook een hele belangrijke is: het drinkgerei. Niet het meest sexy woord, maar bij koffie kunnen we niet spreken van alleen glazen.

Voor we het gaan hebben koffievarianten en bijbehorend drinkgerei, kijken we naar de verschillende materialen. Tot slot kijken we naar wat het best bij jouw gasten past. Ben je op zoek naar glaswerk voor een specifieke koffievariant? Klik dan hier onder op de link van deze variant. Ben je ook benieuwd naar de verschillende functies van de materialen, lees dan verder.

Ideaal materiaal koffiekopjes en koffieglazen

Voor we het over koffievarianten gaan hebben is het belangrijk om te kijken naar de verschillende materialen. De drie meest gebruikte materialen zijn: porselein, glas en keramiek. Ieder van deze drie materialen heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Eigenschappen die belangrijk zijn voor gebruik in de horeca zijn stevigheid en gewicht. Voor een aantal koffievarianten is het belangrijk dat het materiaal er voor zorgt dat de koffie op temperatuur blijft. In andere woorden, we zoeken voor een materiaal met een lage warmtegeleidingscoëfficiënt. Hoewel het grootste deel van de warmte verloren gaat door de opening speelt het materiaal ook een belangrijke rol. Ook is het natuurlijk belangrijk dat het materiaal in de vaatwasser kan en smaken er niet in trekken.  

Porseleinen koffiekopjes

Porselein is het meest gebruikte materiaal om koffie in te serveren. Iedereen kent het porseleinen kopje. Eigenlijk is porselein een mix van glas en aardewerk (keramiek). Doordat dit materiaal op een hoge tempratuur wordt vervaardigd is het relatief stevig. Ook is porselein licht t.o.v. glas en keramiek. De warmtegeleidingscoëfficiënt van porselein lig tussen de 1.0 en 1.8. Dit is relatief hoog en de inhoud van een kopje koelt dus relatief snel af. Het meeste porselein kan prima in de vaatwasser, maar check dit altijd nog even. Porseleinenkopjes zijn altijd makkelijke te reinigen en er trekken geen smaken in.

Keramieken koffiekopjes

Ook keramieken kopjes wordt nog wel eens gebruikt voor het serveren van koffie. Echter, keramiek is minder geschikt voor de horeca. Het is minder stevig en zwaarder dan porselein. Hierdoor zal het voor veel horecaondernemingen al snel afvallen. De warmtegeleidingscoëfficiënt van keramiek ligt met gemiddeld 1.3 iets lager dan die van porselein. De koffie blijft dus iets langer warm. Het verschil is echter minimaal.

Koffieglazen

Glaswerk wordt steeds populairder voor een aantal koffievarianten. Dit heeft vooral met de presentatie te maken. De verschillende lagen van een latte macchiato zien er goed uit in een glas. Glas is maar iets zwaarder dan porselein. Wel vaak een stuk steviger. Technieken van de laatste jaren hebben glaswerk een stuk steviger gemaakt. Vooral koffieglazen van de merken ONIS en 47 Ronin kunnen zeker tegen een stootje. Daarnaast is de warmtegeleidingscoëfficiënt van glas met 0,7 tot 1 lager dan die van porselein en keramiek. De koffie blijft dus langer warm.

Dubbelwandige koffieglazen

Ook dubbelwandige glazen zie je tegenwoordig vaak gebruikt worden voor koffie. De stilstaande lucht zorgt er voor dat de koffie nog langer warm blijft. De warmtegeleidingscoëfficiënt van stilstaande lucht is namelijk 0,024. Toch zit er ook een nadeel aan dubbelwandig glaswerk. Gasten voelen niet goed of hun koffie op de juiste temperatuur is om te drinken. Is het nog veel te warm, dan kan het erg pijnlijk zijn.

Kopjes of glazen per koffievariant

Oké, de belangrijke eigenschappen van de materialen weten we nu. De volgende stap is het matchen met de koffievarianten. Naast het materiaal speelt de maat natuurlijk ook een belangrijke rol. 

Espresso glaasjes of espresso kopjes

De Espresso. Een Italiaanse klassieker. Grootse smaak in een klein slokje. Deze kleine temperamentvolle Italiaan voelt zich het best thuis in een klein klassiek kopje. Komt ook prima tot zijn recht in een klein dubbelwandig glaasje. Echter, het klassieke kopje zorgt bij velen nog voor de ultieme espresso experience.

Inhoudsmaat: 50ml – 80ml

Americano glazen of americano kopjes

Espresso aangevuld met heet water. Eigenlijk gewoon een verdunde espresso. Tijdens de tweede wereldoorlog vonden de Amerikanen de espresso wat te sterk en zo ontstond de americano. Prima voor in een glas of kopje. Voor de americano krijgt het glas steeds vaker de voorkeur. Het glas zorgt er voor dat je beter kan inschatten hoe sterk de americano wordt. Zeker als je gasten het hete water zelf er bij gieten zijn glazen erg handig.   

Inhoudsmaat:  140ml – 200ml

Cappuccino glazen of Cappuccino kopjes

Eén deel espresso, één deel gestoomde melk en één deel melkschuim. Heerlijke variant om de dag mee te beginnen. Ook voor later op de dag als je geen Italiaan bent. De cappuccino wordt vaak in het klassieke porseleinen kopje geserveerd. Sommige mensen zijn van mening dat een porseleinen kopje lekkerder drinkt bij een cappuccino. Is dit voor jouw gasten niet het geval, dan kan dubbelwandig glas een goede keuze zijn. Je klokt een cappuccino niet in één slok naar binnen. Dat een cappuccino langer warm blijf kan dus erg handig zijn. Zorg ook voor een egaal ronde binnenzijde van het kopje. Dit helpt bij een stabiele schuimlaag.

Maat: 140ml – 260ml

Latte macchiato glazen of latte macchiato kopjes

Espresso met gestoomde melk en micro schuim. De latte macchiato of soms ook gewoon latte, wordt in Nederland vaak in een glas geserveerd. Dit heeft alles te maken met de presentatie. De verschillende lagen op elkaar zien er prachtig uit.

Maat: 300ml -500ml

Flat white kopjes of flat white glazen

1/3 espresso en 2/3 melk. Inmiddels al een tijdje geleden in Europa geïntroduceerd door wat reizigers uit down under: de flat white. De flat white wordt zowel in glazen als in kopjes geserveerd. Zijn de barista’s in jouw horecaonderneming gespecialiseerd in latte art? Dan is de keuze voor een kopje vaak de beste. In een kopje ligt de nadruk meer op de latte art.  

Maat: 200ml – 400ml

IJskoffie glazen of ijskoffie kopjes

IJskoffie wordt vrijwel altijd in een glas geserveerd. In kopjes is meestal niet genoeg ruimte voor de ijsklontjes. Daarnaast ziet door een rietje uit een kopje drinken wat raar uit.

Maat: 300ml – 500ml

Wat past bij jouw concept?

Genieten jouw gasten het meest van een klassieke cappuccino in een witte kop of in een glas? Waar zijn ze aan gewend? Houd deze vragen in je achterhoofd tijdens je keuze voor koffiekopjes of koffieglazen. Het kopje/glas is ten slotte één van de belangrijkste onderdelen van de presentatie en de beleving. Over het algemeen drinken ‘oudere’ gasten liever uit de klassieke porseleinen koffiekopjes. Simpelweg omdat ze hier aan gewend zijn. Kies altijd voor koffiekopjes of koffieglazen die goed bij je interieur en/of andere servies passen. Zowel van koffiekopjes als koffieglazen zijn er genoeg opties om iets passends te vinden.

Tot slot

Zorg er in ieder geval altijd voor dat de koffie er aantrekkelijk uit ziet. Kies drinkgerei dat latte art of mooie lagen complimenteert. Kies de juiste maat en een merk dat producten van kwaliteit maakt. Ook kies je altijd producten uit die bij jouw horecaonderneming passen. Weet je niet wat voor jouw horecaonderneming ideaal is? Neem dan contact met ons op!


Andere artikelen die je wellicht interessant vindt

  • Horeca Glazenwijzer: Koffie

    , door Maartje Beukers Horeca Glazenwijzer: Koffie

    De Glaswijzer voor koffie licht verschillende koffiekopjes en koffieglazen toe en legt uit welke koffievarianten er allemaal zijn.

  • Bierglazen kiezen

    , door Maartje Beukers Horeca Glazenwijzer: Bier

    De Glaswijzer voor bieren helpt je op weg om het juiste glas voor het perfecte biertje uit te kiezen!

  • Eigen horeca zaak beginnen

    , door Maartje Beukers Eigen horecazaak beginnen, wat heb je nodig?

    Je gaat een eigen horecazaak beginnen, maar wat heb je hiervoor allemaal nodig?

© 2025 APS Glass & Bar Supply Algemene Voorwaarden Cookiebeleid
  • American Express
  • Apple Pay
  • Google Pay
  • iDEAL
  • Maestro
  • Mastercard
  • PayPal
  • Visa

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.